Verkkolaskutus aloittelijoille

Mikä verkkolaskutus? Miten saan verkkolaskutuksen käyttöön?
Toisin kuin luullaan, verkkolaskutus ei ole vaikeaa ja teknistä, vaan hyvinkin helppoa. Voit tutustua verkkolaskutuksen peruskäsitteisiin alla tai siirtyä suoraan käyttöönottoon.

Peruskäsitteet

1. Mikä on verkkolasku?

Verkkolasku, tai sähköinen lasku, on aivan tavallinen lasku vain sillä erotuksella, ettei se ole paperia vaan tietokoneohjelman muodostama tiedosto. Verkkolaskutiedosto loppuu aina päätteeseen .xml, esimerkiksi lasku123.xml.

2. Finvoice tai Teapps?

Finvoice ja Teapps ovat verkkolaskuformaatteja eli tiedostomuotoja, jossa verkkolaskut ovat. Sekä Finvoice- että Teapps-tiedostot loppuvat päätteeseen .xml, ja lähes kaikki Suomessa markkinoilla olevat taloushallinto-ohjelmat osaavat käsitellä jompaa kumpaa formaattia.

3. Mitä ovat verkkolaskuoperaattori, operaattoriverkko ja pankkiverkko?

Verkkolaskuoperaattori on ikään kuin verkkolaskutuksesi postitoimisto, joka lähettää ja ottaa vastaan verkkolaskut puolestasi. Voit käydä hakemassa verkkolaskuoperaattorillesi saapuneet laskut taloushallinto-ohjelmaasi käsiteltäväksi samaan tapaan kuin postitoimistosta voi hakea yrityksen postilokeroon tulleet laskut. Verkkolaskupalveluita tarjoavat paitsi siihen erikoistuneet verkkolaskuoperaattorit, myös kaikki suomalaiset pankit. Pankkien muodostamaa verkkolaskuverkkoa kutsutaan yleisesti pankkiverkoksi.

Maventa on Suomen suosituin verkkolaskuoperaattori. Avatessasi Maventa-tilin, verkkolaskuyhteys avautuu samantien automaattisesti myös kaikkiin muihin suomalaisiin verkkolaskuoperaattoreihin. Pankkien muodostaman pankkiverkon voit kytkeä päälle Maventa-tilisi asetuksista. Pankkiverkon avaus kestää yleensä pari päivää. Avattuasi Maventa-tilin ja kytkettyäsi Maventa-tilin asetuksista pankkiverkon, voit lähettää ja vastaanottaa verkkolaskuja kaikille suomalaisille verkkolaskukäyttäjille. Mikä on verkkolaskuosoite? Verkkolaskuosoite, aivan kuten tavallinen postiosoite tai sähköpostiosoite, kertoo osoitteen minne voit vastaanottaa verkkolaskuja. Jos haluat kytkeä Maventa-tiliä avatessasi verkkolaskujen vastaanoton päälle, Maventa muodostaa sinulle verkkolaskuosoitteen automaattisesti. Verkkolaskuosoitteessa on kaksi osaa: varsinainen verkkolaskuosoite ja välittäjätunnus, esimerkiksi Maventan oma verkkolaskuosoite on 003721291126 ja operaattoritunnus MAVENTA. Operaattoritunnus on vähän kuin postinumero: se kertoo minkä verkkolaskuoperaattorin asiakas yritys on. Lähes kaikkien Suomalaisten yritysten verkkolaskuosoitteet ovat julkisesti nähtävissä Tieken verkkolaskurekisterissä osoitteessa tieke.fi

Mitä verkkolaskutus maksaa?

Verkkolaskutuksen hinta riippuu operaattorista. Jotkin operaattorit veloittavat asennus- ja kuukausimaksuja palvelunsa käytöstä. Maventan käyttöönotto ei maksa mitään eikä kiinteitä kuukausimaksuja ole. Maksat vain lähetetyistä ja vastaanotetuista laskuista hinnastomme mukaisesti.

Mitä tarvitsen verkkolaskutuksen käyttöönottoon?

Voidaksesi verkkolaskuttaa tarvitset vain kaksi asiaa: Maventa-verkkolaskutilin ja taloushallinto-ohjelman, joka kykenee lukemaan ja kirjoittamaan verkkolaskuja.

Mikäli sinulla ei ole verkkolaskujen kanssa yhteensopivaa taloushallinto-ohjelmaa, ei hätää, voit avata verkkolaskutilin myös osoitteessa verkkolaskut.fi. Verkkolaskut.fi on Maventan tarjoama helppokäyttöinen palvelu, jonka avulla voit lähettää ja vastaanottaa verkkolaskuja ilman taloushallinto-ohjelmaa.

Miten kytken verkkolaskutuksen taloushallinto-ohjelmaani?

Verkkolaskutuksen kytkeminen taloushallinto-ohjelmaan on helppoa. Tarkista ensin löytyykö ohjelmasi Maventaan suoraan integroitujen ohjelmistojen listalta. Jos taloushallinto-ohjelmasi löytyy listalta, seuraa vain annettuja ohjeita.

Jos ohjelmaasi ei ole vielä suoraan kytketty Maventaan, sen voi kytkeä Maventa Connectorin avulla.

Etunimi

Sukunimi

Yritys

Puhelin

Sähköposti